25 jaar ondernemen, wat er ook gebeurt

donderdag, 12 januari 2023 18:09
25 jaar ondernemen, wat er ook gebeurt

Dit jaar bestaat ons bedrijf Dubbelklik 25 jaar.
Dubbelklik is dus, om het even in perspectief te zetten, zeven jaar ouder dan YouTube.

We zijn begonnen in het VHS-tijdperk, meteen daarna kwam de DVD. We hadden destijds alles ‘in huis’ om VHS-banden en dvd’s in behoorlijke aantallen te dupliceren en we konden ook echt interactieve dvd’s maken. En wat zo leuk is: in het Historisch Museum Den Briel draaien vandaag de dag nog steeds twee spellen op dvd!

Na dvd kwam BluRay, maar daar kon je helaas geen interactieve programma’s mee maken. Tegenwoordig is alles solid state: zonder bewegende onderdelen.

We maken vandaag de dag nog steeds (onder andere) bijzondere websites, teksten en artikelen, video’s, commercials, live tv-programma’s en livestreams. We werken voor musea, bedrijven en instellingen in verschillende steden én voor de lokale omroep SCHIE in Schiedam.

Onlangs opgeleverd grote projecten zijn de audiovisuele programma’s en apparatuur voor het nieuwe Kaasmuseum in Bodegraven en de audiovisuele apparatuur en uitlichting met moving heads van de maquette van Brielle.

25 jaar met de nodige tegenslag

Het was een grote stap toen ik mijn vaste baan in 1998 opgaf en voor mezelf begon. Maar spijt heb ik daar nooit van gehad.
25 jaar ondernemen is zeker niet altijd gemakkelijk geweest. Zeker niet als je een enorme berg medische tegenslag krijg. Zo heb ik in 2014 de longziekte bronchiëctasieën gekregen, ben slechthorend geworden door de medicijnen, in 2016 nierkanker gehad (nier verwijderd), ben in 2018 aan m’n prostaat geopereerd, heb ‘bloedvergiftiging’ (sepsis) opgelopen en ben in 2020 gedotterd (heb maar liefst zeven stents in m’n aderen gekregen).
Ik heb dus heel wat keren in het ziekenhuis gelegen. De laptop en tablet gingen steevast mee en voor zover het ging: gewoon doorwerken.  Ik heb wel eens met een katheter op m’n been geplakt een interview staan houden.

Maar de medische molen bleef ik ook ingaan: in mijn slokdarm is begin 2021 het voorstadium van kanker geconstateerd en ik heb dan ook al een keer of zeven een endoscopie gehad waarmee het foute weefsel is weggebrand.  

In de zomer van 2021 kreeg ik een grote zogenaamde Whipple operatie, één van de zwaarste operaties die er zijn. Er was een gezwel bij de alvleesklier (op de Papel van Vater) geconstateerd. Daarbij zijn een gedeelte van de maag, de kop van de alvleesklier, de galblaas, de twaalfvingerige darm en een deel van de galwegen  verwijderd. Ook zat er nog een ‘slijmvormend gezwel’ op de blindedarm, dus die is meteen ook weg gehaald. De operatie ging goed, maar ik kreeg heel wat complicaties waardoor ik ruim twee maanden in het Erasmus MC heb gelegen. Ik kon toen echt niets.

En als je ondernemer bent, heb je geen ziektewet, je kan je bedrijf ook niet ineens stopzetten, het moet door. Dat is ook gelukt, omdat mijn dochter, die al vele jaren bij Dubbelklik werkt, zich drie slagen in de rondte heeft gewerkt en ook familieleden hebben meegeholpen, naast hun eigen baan. Teamwork in een familiebedrijf. Daarnaast zetten we altijd zo nodig ook freelancers in.

Zodra het kan ga je als ondernemer weer aan de slag! En dat is heerlijk. Ik weet nog goed dat één van de eerste klussen buitenshuis na die grote operatie een video live-registratie was. Dan ben je trots als dat weer lukt, al val je daarna bijna om van de moeheid. En natuurlijk laat je aan de klant niets merken.

En dan: stilte

Vorig jaar mei kreeg ik een dubbele oorontsteking en daardoor liep m’n gehoor nog veel verder terug. En wat de KNO-arts ook probeerde: ik bleef stokdoof. Nagenoeg het enige wat ik hoor is ernstige tinnitus. Dat is knap lastig voor iemand die met beeld en geluid werkt… Het enige waarmee ik nog iets hoor is met een AfterShokz koptelefoon. Die geeft trillingen en als ik die goed aandruk dan hoor ik links wel wat, al kan ik lang niet alles verstaan wat er gezegd wordt.

Maar niet kunnen telefoneren en geen overleg of bijeenkomst kunnen bijwonen is als ondernemer heel erg lastig. Dat gaan klanten ook wél merken.
Persoonlijk mis ik het enorm dat ik geen muziek kan luisteren en geen enkel gesprek kan voeren. Alles gaat via Whatsapp, SMS of email.

Nu ben ik de dag na kerst (weer) geopereerd: ik kreeg een Cochleair Implantaat, ook wel kunstoor genoemd. Volgende week is de grote dag dat het externe deel wordt aangesloten. Ik moet dan wel opnieuw leren horen, want met zo’n implantaat hoor je minder tonen en anders dan met je oren.

Ik verheug me er erg op om weer te horen en weer ‘alles’ te kunnen doen. Dat ik inmiddels van binnen heel wat onderdelen mis dat zie je niet, wel zie je dat ik een extra ‘dopje’ op mijn hoofd heb.

Update: zodra de CI was aangesloten hoorde ik weer! Ik verstond de arts meteen. Dat komt niet vaak voor, ik was bij deze audioloog zelfs de eerste die dat kon. Radio luisteren, gesprekken voeren, telefoneren en video editten lukt weer. 

Op naar de volgende 25 jaar

Dubbelklik gaat door, de ouwe rot en de whizzkid. We leggen onze ziel en zaligheid in ons werk. En wat overheerst als je terugkijkt op die 25 jaar is trots. Trots op al die mooie resultaten. Er zijn veel projecten geweest waarbij we dachten: “Hoe gaan we dit in vredesnaam realiseren?” Maar het is altijd nog gelukt. Dus kom maar op met die nieuwe uitdagingen!

 

Matthijs Rorije