Documentaire: Aardbevingen in Nederland: buigen of barsten (2014)

maandag, 03 april 2023 13:35

In 2011 startten we op eigen initiatief met de productie van een documentaire over aardbevingen in Nederland. En dan niet met als oorzaak de gaswinning. Die bevingen hebben verschrikkelijk veel leed veroorzaakt in het Noorden. Daar is veel over gesproken.

Maar deze documentaire moest gaan over aardbevingen met een natuurlijke oorzaak.

We kwamen daarop omdat er in 2011 een lichte aardbeving in de buurt van Nijmegen was en daar werd over het algemeen heel laconiek op gereageerd.

De meeste Nederlanders weten dan ook heel weinig van natuurlijke aardbevingen af.

We zijn op zoek gegaan naar meer informatie, maar konden bar weinig vinden.

Is er een reëel risico op een verwoestende aardbeving in Nederland?

In de Nederlandse bouwvoorschriften wordt in ieder geval geen rekening gehouden met aardbevingen, er is ook geen rampenplan. De kans op aardbevingen wordt door de overheid als laag ingeschat. En toch kán het wel degelijk gebeuren.

We zijn eerst op eigen kosten begonnen met filmen. We kwamen uit in De Bilt, Amsterdam, verschillende locaties in Brabant en Limburg en in Diest in Vlaanderen. Uiteindelijk zijn we vier jaar met de documentaire bezig geweest.

De Stichting Rampenfonds Limburg stelde ons met een bijdrage in staat om de film af te maken. Zij hebben deze documentaire de afgelopen jaren intern gebruikt bij voorlichting.

Want in 1992 is Roermond al eens getroffen door een redelijk zware aardbeving van 5.8 op de schaal van Richter. De beving duurde 10 seconden en de totale opstalschade bedroeg in Nederland 103,5 miljoen gulden. Veel inwoners van Roermond en omgeving kunnen zich de beving nog goed herinneren.

Maar er bleef al die tijd ook een bredere belangstelling voor de film, juist ook omdat er nog steeds weinig informatie te vinden is. Én omdat geologen waarschuwen dat er een aardbeving met een kracht van wel 7.0 op de schaal van Richter in Nederland gáát voorkomen. Wanneer precies weet niemand, maar uit diepgravend onderzoek in Nederland, België en Duitsland is gebleken dat er ongeveer 2000 jaar geleden al eens zo'n zware aardbeving is voorgekomen, net over de grens in België.

Daarom komt de documentaire nu alsnog online beschikbaar, op verzoek van geoloog en aardwetenschapper Jan Schreurs uit Herkenbosch.

Zodat er hopelijk duidelijk gemaakt kan worden dat we ons als Nederland beter moeten voorbereiden op een grote aardbeving. “Tegenhouden kunnen we die bevingen in Midden Limburg niet, maar we kunnen ons wel beter voorbereiden en er meer rekening mee houden” zegt Jan Schreurs.